NederlandsEnglish

de tulp !

Op deze pagina kunt U kennis nemen van onze beoordeling van de tulp.
Wij zijn liefhebbers van tulpen en genieten van een boeket B & L tulpen.
Onze ervaringen met een soort zullen we beschrijven en voorzien van een cijfer.

Pim en Lineke de Blaey.
STARFIGHTER

Starfighter is een zogenaamde crispa tulp. Crispa staat voor gefranst of gekroesd. In België noemen ze het gefranjerd. De bloemen zijn rood met wit gefranjerde randen. De verse bos, zo van de bol, ziet er vanwege deze kleurencombinatie prachtig uit. In de vaas doet Starfighter z'n naam geen eer aan. Je zou van tulpen met een dergelijke naam verwachten dat ze de vaas uitknallen. Dat is niet zo. De doorgroei van Starfighter is bescheiden. Daardoor staat het boeket toch enigzins stijf in de vaas. Na een dag of vijf komt er wat beweging in. Tegelijkertijd verkleuren de bloemen naar paarsachtig rood en is het boeket op z'n mooist. Het blad van deze tulp blijft de hele tijd mooi groen.

Beoordeling: 7.5
PALLADA

Mooi rood is niet lelijk luidt een gezegde. Dat is zeker van toepassing op de tulp met de naam Pallada. De kleur is vanaf het begin bloedmooi purper rood. Zonder precies te kunnen zeggen waarom, past deze kleur van nature goed bij een tulp. Het is ook een sterke tulp, die ook na zes dagen nog niets van haar schoonheid heeft verloren. De waardering voor Pallada is zelfs met de dag groter geworden. Dat heeft wat ons betreft te maken met de doorgroei zoals het groeien in de vaas van de bloemstengels officieel wordt genoemd. Na vier tot vijf dagen zijn de stengels zover doorgegroeid dat er sprake is van een prachtig boeket purperrode tulpen.
Op internet staat een site met een gebruikswaarde onderzoek van deze tulp. Pallada wordt daar vergeleken met de referentiecultivars Leen v.d. Mark en Monte Carlo. Dit onderzoek geeft naast teeltgegevens, zuurrisico, leverbaar- en plantgoedproductie ook uitbloeiresultaten. Opvallend bij de uitbloeiresultaten is de doorgroei van de Pallada. Deze cultivar scoort 6.1 cm tegen 15.1cm en 6.8 cm voor respectievelijk Leen v.d. Mark en Monte Carlo. Wij hebben geen metingen verricht, maar de doorgroei van Pallada is bij ons zeker het dubbele. Gelukkig maar want daardoor is er voor ons na vijf dagen sprake van een prachtig boeket, waar we zeker nog een dag of drie van kunnen genieten.

Beoordeling: 8.5
CREAM PERFECTION

In de plantenwereld wordt de toevoeging "perfection" veelvuldig gebruikt. De Nederlandse vertaling van dit woord is perfectie ofwel volmaaktheid. Ook voortreffelijkheid en uitmuntendheid kunnen als vertaling van "perfection" worden gebruikt. De kweker die zijn nieuwe cultivar van deze toevoeging voorziet zal ongetwijfeld overtuigd zijn van de perfectie van zijn product. Of de consument hierin meegaat is nog maar de vraag.
Voor ons is Cream Perfection een voortreffelijke tulp, niet uitmuntend en zeker niet volmaakt. De kleur van de bloem is bijzonder, niet het knalgele van bijvoorbeeld Yokohama, maar een romige gele buitenkant met citroen gele binnenkant. In een hoge bekervormige vaas komt deze soort goed tot z'n recht, na enkele dagen buigen de stengels enigzins uit en staat er een mooi boeket. De houdbaarheid van deze tulp is prima. Na zes dagen valt er nog van te genieten.
Een leuke bijkomstigheid van Cream Perfection is de geschiktheid voor toepassing als vaste beplanting in de tuin. Het is een soort die al zijn groeikracht in één nieuwe bol stopt en het jaar daarop weer met een mooie bloem tevoorschijn komt.

Beoordeling: 8.0
UNION JACK

De Union Jack is de vlag van het Verenigd Koninkrijk. In de Union Jack zijn de vlaggen van Saint George voor Eneland, Saint Andrew voor Schotland en Saint Patrick voor Ierland verenigd. De vlag bestaat uit twee rood met witte kruizen en acht blauwe vlakken. De kleuren van de Union Jack komen ook voor in de tulp met deze naam.
In het prachtig uitgevoerde boekwerk "De Tulp" geschreven door Anna Pavord, een Engelse tuinjournaliste wordt Union Jack als volgt beschreven: Hoogte 55 cm. Betrekkelijk ondiepe bekervormige bloem, ivoorwit, de bloembladengevlamd en geveerd met warm frambozenrood. Witte bloemvoet gevlekt met blauw. Mutatie van 'Cordell Hull'. Bloeit half mei. Veredeld in 1985 door P. Bakker Mz.
Anna Pavord laat het hierbij. Zij spreekt geen oordeel uit over deze tulp. Dat willen wij graag voor haar doen.
Wij vinden Union Jack een prachtige tulp, een van de mooiere die we in huis hebben gehad. De kleuren blijven de hele week mooi. Wel groeien de bloemen na een dag of vier de vaas uit. Maar daar houden wij van.

Beoordeling: 8.3
PICTURE

Een vertaling van het Engelse woord picture is "een plaatje" in de betekenis van iets beeldschoons. Deze tulp doet, zeker gedurende de eerste dagen, zijn naam eer aan. Daarna wordt picture minder beeldschoon maar blijft wel bijzonder. Een enkele bloem in een hoog vaasje blijft wel gedurende een hele week "een plaatje".
De kleur van Picture is fraai oud roze. De bloem is anders dan een traditionele tulpenbloem. De bloembladen staan niet bol maar zijn in het midden samengeknepen, waardoor de randen naar binnen staan en golvingen krijgen. De bloembladen zijn ook dikker dan van andere tulpen. Al met al heeft deze tulp een heel eigen gezicht. Picture is een tulp met stevige stengels die door blijven groeien. Op het eind van de week is het een charmante chaos in de vaas. Het blad blijft al die tijd mooi groen.
Deze ongewone tulp heeft ons de hele week geboeid.

Beoordeling: 8
ROSARIO SPECIAL

Een prachtige tulp van het begin tot het eind.
We hebben de hele week genoten van de zuurstokroze kleur van de bloemen. Deze tulp heeft de toevoeging "special" te danken aan z'n frisse lichtgroene blad met een groengele bladrand. Deze combinatie van bloem en blad geeft het boeket iets extra's.
Het aardige van deze tulp is ook dat de bloemen de eerste dagen tussen het blad zitten. Juist dan komt de combinatie van de kleur van de bloem en het blad het beste tot z'n recht. Na een dag of drie zijn de bloemen boven het blad uitgegroeid.

Beoordeling: 8.5
PURPLE PRINCE

Purple Prince is een mooie naam voor deze donkerpaarse tulp. Het is een tulp die de hele week rechtop in de vaas staat. De groeiwet van de natuur is nauwelijks van kracht. De bloemstelen groeien wel iets uit waardoor de bloemen wat losser in de vaas gaan staan. De bloemen blijven gesloten en behouden hun paarse kleur. Ook het blad blijft mooi groen. Gedurende de hele week heeft het boeket dezelfde uitstraling. Soms denk je zelfs dat er een boeket zijdebloemen op tafel staan. Purple Prince is een sterke tulp waarvan de consument lang plezier heeft. Wat ons betreft zou Purple Prince wel iets weelderiger mogen zijn.

Beoordeling: 7.0
ATLANTIS

Vinden we deze tulp mooi?
In een artikel in de Volkskrant beweerde een psycholoog dat mensen een bloeiende rozenstruik mooier vinden naarmate de bloemen zich in meerdere stadia van ontluiking bevinden. Alle rozen van één en zelfde vorm en kleur zijn saai. Een patroon van verschillende kleur en grootte is dat niet. Achter de wanorde van de geschakeerde rozenstruik zit de orde van de groeiwet van de natuur.
Geldt deze bewering ook voor tulpen? Is een bos tulpen van één en zelfde vorm en kleur of kleurschakering saai? Dat zou wat ons betreft zo zijn als we niet te maken hadden met de zogenaamde orde van de groeiwet van de natuur. Hierdoor wordt een bos tulpen in de vaas soms een uitbundig boeket.
Atlantis is daar een voorbeeld van. Op zondag een rechtopstaande bos, maar na een paar dagen een weelderig boeket met een doorsnede van ongeveer zeventig centimeter. Misschien wel iets te uitbundig; alle bloemen hangen ver over de rand van de vaas en in het midden bevindt zich alleen maar blad. Bij nader inzien hadden we Atlantis in een hogere vaas moeten zetten. Dit leidt tot de gedachte dat de hoogte van de vaas en de groeiwet van de natuur van invloed kunnen zijn op de vorm en de waardering van het boeket.

Beoordeling: 7.2
DAVENPORT

De naamgeving van tulpen blijft een boeiend onderwerp. Je vraagt je elke keer weer af waaraan de tulp z'n naam te danken heeft. Hierover valt heel veel te vermelden en dat ga ik in de toekomst zeker ook nog doen. Naast het opsporen van feitelijkheden is het ook spannend de verbeelding een rol te laten spelen. Hierbij gaat het dan over gevoelens en associaties die spontaan opkomen bij het kijken naar het boeket tulpen dat op tafel staat.
Davenport is een tulp die nadrukkelijk in huis aanwezig is. De grote bloemkelken hebben bloedrode bloembladen met heldergele gekroesde randen. Een kleurencombinatie die warmte uitstraalt, waardoor het soms lijkt of het boeket in brand staat. Al snel nadat de bos in de vaas is gezet gaan de bloemen enigzins hangen en vormt zich het boeket. Opvallend is ook dat deze tulp het van de ene op de andere dag laat afweten. Nadat we op woensdagavond het boeket nog uitbundig hadden geprezen vanwege zijn mooie warme kleuren was er op donderdagavond niet veel meer van over. Met Davenport weet je waar je aan toe bent: het is alles of niets.

Beoordeling: 7.5
YOKO'S BEAUTY

In een veld met knalgele Yokohama's vond Ed van der Lee van B&L Tulips die ene rood dooraderde gele tulp. Een speling van de natuur! De bol van die tulp werd gekoesterd en het jaar daarop weer uitgeplant. Opnieuw kwam er een bloem met dezelfde kleurstelling tevoorschijn. Deze speling van de natuur wordt mutatie genoemd. Dat is een plotseling tevoorschijn komende verandering bij een plant die geen gevolg is van bastaardering en bij voortplanting erfelijk is.
Die ene bol heeft zich intussen voortgeplant en wordt als Yoko's Beauty op de markt gebracht. De kleur van deze tulp is absoluut 'beautyfull'. Het gedrag in de vaas is hetzelfde als Yokohama. De grote bloemen blijven fier rechtop staan. De kleur verloopt gedurende de week naar roodbruin. Al met al een tulp die ons vanwege z'n kleur aanspreekt.

Beoordeling: 7.5
GERBRAND KIEFT

Wie is of was Gerbrand Kieft? Weer zo'n vraag die je bezig houdt bij de beoordeling van de tulp met deze naam. Ik heb geprobeerd via internet antwoord te krijgen op deze vraag, zonder resultaat. Curieus is wel dat op een Russische site deze tulp met naam en al prachtig staat afgebeeld. Helaas beheers ik de Russische taal niet waardoor de bijbehorende tekst voor mij niet leesbaar is. Ook snap ik het verband niet tussen het plaatje van deze tulp en talrijke vrouwen die zich op deze site als bruid aanbieden.
In de vaas laat Gerbrand Kieft zich wel kennen. Het is voor ons de tulp van de gemengde gevoelens. In het begin van de week viel het tegen, daarna gingen de stelen wat groeien en werd het een steeds mooier boeket. De zware gevulde, rose rood met witte bloemen gaan mooi over de rand van de vaas hangen zonder dat het boeket helemaal uit elkaar valt. De eerste dagen zit er ook nog een streepje groen op de bloemen. Onze gemengde gevoelens over deze tulp hebben zeker ook te maken met de pioenroos dan tulpachtige uitstraling van de bloemen. Tulipa paeonia zou een mooie naam zijn voor deze tulp.

Beoordeling: 7.8
SYNAEDA BLUE

De naam van deze tulp roept weer vragen op. Waar komt het woord Synaeda vandaan en waarom Blue terwijl de kleur lichtpaars met wit is? Een paar uur zoeken op internet leverden geen antwoorden op deze vragen op. Wel veel sites met de naam van deze tulp. Ik kwam onder andere te weten dat er tussen1995 en 2001 dertien Synaeda soorten zijn geregistreerd, waaronder Synaeda Blue. Na 2001 is er zeker nog een bijgekomen. Vorig jaar tijdens de Holland Flower Festival, mocht de heer A. Oosterbaan uit Tzummarum zijn eigen Synaeda tulp dopen. Deze tulpenkweker uit Friesland heeft vele Synaeda soorten op de markt gebracht.
Synaeda Blue is een mooie tulp waarvan we de hele week plezier hebben gehad. De bloemen zijn lichtpaars met witte randen en een witte bloembodem. De bloemstelen zijn stevig, hebben groot blad dat de hele week mooi groen blijft. Synaeda Blue groeit in de vaas breed uit. Een bos tulpen werd in de loop van de week een fraai boeket.

Beoordeling: 8.0
MONSELLA

Een pracht van een tulp waarvan we de hele week hebben genoten. Aardige bijkomstigheid van deze tulp is de herkomst. Coos Bakker uit onze eigen gemeente Koggenland heeft deze tulp eind jaren zestig van de vorige eeuw geselecteerd. Het bijzondere van Monsella is de kleur van de bloem; gele dubbele bloemen met in het midden van elk bloemblad een verticale rode streep. Samen met het lichtgroen blijvende blad is het een prachtig boeket. De bloemen staan de eerste dagen nog wat stijf in de vaas, maar daarna buigen ze sierlijk door.

Beoordeling: 9.0
MARGARITA

Vers van de bol is het een mooi boeket. De kleur van de dubbele middelgrote bloemen is lichtpaars, de stengels zijn stevig en het blad is mooi groen. Margarita is een tulp die al na enkele dagen bijna de vaas uitgroeit. Deze tulp kun je met recht een tafelschuiver noemen. De houdbaar heid van Margarita is kort. Al na een dag of vijf dachten we eraan het boeket maar in de groene afvalemmer te deponeren. We hebben dat nog maar niet gedaan omdat de kleur van de bloemen in de loop van de week steeds mooier wordt. Van het gedrag in de vaas van deze tulp moet je houden. Dat doen wij wel, maar een beetje minder zou van ons ook mogen. We kunnen ons voorstellen dat Yokohama beter in de markt ligt en vergeleken met Margarita meer wordt gewaardeerd door de consument.

Beoordeling: 6.0
YOKOHAMA

Yokohama is een advocaat gele, grootbloemige tulp met puntige bloembladen en lichtgroen blad. Het boeket veranderd in de loop van de week nauwelijks van vorm, de stelen groeien nog wel iets maar blijven rechtop in de vaas staan. De bloemen worden wel wat dikker, de oorspronkelijke kleur oogt na een dag of zes minder fris en het blad wordt gelig. Deze tulp is vanwege zijn kleur, vorm en houdbaarheid ongetwijfeld een goed kweekproduct, maar helaas niet zo aan ons besteed. Voor ons is deze tulp te statisch in de vaas; de tulp laat zich te weinig zien.
ARIE ALKEMADE MEMORY

De naam van deze kleine, dubbele, iets geurende rode tulp met fris lichtgroen blad en dunne stelen klinkt niet zo prozaïsch. Arie Alkemade was naar wij vermoeden een gewaardeerde tulpenman, die in deze tulp voortleeft.
De eerste dagen staat het boeket enigzins stijf en met gesloten bloemkelken in de vaas. Daarna gaan de bloemen open en laten hun mooie zwarte meeldraden zien. Na een dag of vier valt het boeket wat uit elkaar en staat iets losser in de vaas. Vanaf de vijfde dag verloopt de kleur van de tulp naar roodbruin, wordt het blad wat geler en het boeket chaotischer. Dan vinden wij deze tulp op z'n mooist.

Beoordeling: 7.0